Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Φεβρουαρίου 2012

Αντίδραση του Δήμου Νεμέας για την προτεινόμενη επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

Το κρασί δεν μπορεί να ταυτιστεί µε άλλα σκληρά αλκοολούχα ποτά. Δεν είναι καν ποτό, είναι βασικό είδος διατροφής που υπάρχει στο καθημερινό τραπέζι όλων των οικογενειών, ανεξαρτήτως τnς οικονομικής τους κατάστασης .
Το κρασί µαζί µε το λάδι, τη σταφίδα και το στάρι κράτησε όρθιους τους Έλληνες και τη χώρα µας σε καταστάσεις πιο δύσκολες από τη σημερινή κρίση.
Ολόκληρη η επιστολή του Δ. Νεμέας στους: Υπουργό Οικονοµικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο Αναπλ. Υπουργό: κ. Φίλιππο Σαχινίδη Αναπλ. Υπουργό: κ. Παντελή Οικονόµου Υφυπ. Οικονοµικών: κ. Ιωάννη Μουρµούρα

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ
ΝΕΜΕΑΣ

Προς:
Υπουργό Οικονοµικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο Αναπλ. Υπουργό: κ. Φίλιππο Σαχινίδη Αναπλ. Υπουργό: κ. Παντελή Οικονόµου Υφυπ. Οικονοµικών: κ. Ιωάννη Μουρµούρα

Αριθµ. Πρ. 688
 
Λ. Παπακωνσταντίνου 39Β
ΤΚ 20500 ΝΕΜΕΑ
Τηλ. 2746022235,23735 & 20000
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 


Θέµα: Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. πως µια από τις προτάσεις του Δ.Ν.Τ. είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί.
Είναι µια πρόταση η οποία αγνοεί την Ελληνική πραγματικότητα αλλά δεν λαμβάνει υπ' όψη της ούτε την  Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Καµία χώρα, κανένα κράτος - µέλος της κοινότητας που παράγει οίνο δεν έχει επιβάλει Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Ε.Φ.Κ. έχουν επιβάλει για ευνόητους λόγους µόνο κράτη -
µέλη της Ε.Ε. που δεν παράγουν κρασί.
Η Ελλάδα ως χώρα παραγωγός οίνου µαζί µε άλλες χώρες παραγωγούς έχουν σταθερά αποφασίσει να µην επιβληθεί Ε.Φ.Κ. στο κρασί.
Ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει ακόμη περισσότερους λόγους να µην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού:
1) Το κρασί είναι φυσικό γεωργικό προϊόν της Ελληνικής γης και ως τέτοιο δεν πρέπει να έχει
καµία σχέση µε ειδική φορολόγηση.
2) Το κρασί δεν µπορεί να ταυτιστεί µε άλλα σκληρά αλκοολούχα ποτά. Δεν είναι καν ποτό, είναι βασικό είδος διατροφής που υπάρχει στο καθημερινό τραπέζι όλων των οικογενειών, ανεξαρτήτως τnς οικονομικής τους κατάστασης .
Το κρασί µαζί µε το λάδι, τη σταφίδα και το στάρι κράτησε όρθιους τους Έλληνες και τη χώρα µας σε καταστάσεις πιο δύσκολες από τη σημερινή κρίση.
3) Το κρασί αν και είναι βασικό διατροφικό είδος έχει επιβαρυνθεί µε Φ.Π.Α. 23% τα τελευταία
χρόνια και έχει εξισωθεί µε το Φ.Π.Α. άλλων σκληρών αλκοολούχων ποτών.
4) Η επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί σε συνδυασμό µε την αύξηση του Φ.Π.Α. θα καταστήσει το κρασί απαγορευτικό για την ελληνική οικογένεια και θα ενισχύσει την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.
5) Τα προβλήματα που θα προκύψουν στην Ελληνική αγορά οίνου µε την επιβολή του Ε.Φ.Κ. θα
µετακυλιστούν τόσο στα οινοποιία που υπό δύσκολες συνθήκες αγωνίζονται να επιβιώσουν όσο και στους Έλληνες αμπελουργούς που και σήμερα µε δυσκολία διαθέτουν το προϊόν τους σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται στη δουλειά τους
Ως Δήμαρχος Νεµέας, του µμεγαλύτερου αμπελώνα της Ελλάδας, ενώνω την φωνή µου µε την
φωνή των οινοποιών και των αμπελουργών του τόπου µου και της χώρας µου. Καλώ όλους, όσους έχουν την ευθύνη διαχείρισης των πραγμάτων της χώρας µας, αυτές τις δύσκολες ώρες Να πουν όχι στην επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Να µην βάλλουν την ταφόπλακα σ' ένα προϊόν που στήριξε τη χώρα και τους ανθρώπους της σε πολέμους και άλλες δύσκολες καταστάσεις . Να µη γυρίσουν την πλάτη στις χιλιάδες οικογένειες των αμπελουργών και των οινοποιών της χώρας µας

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Κοινοποίηση:
Όπως πίνακας αποδεκτών

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 332 επισκέπτες συνδεδεμένους