22 Μαρτίου 2012
Παραδόθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελέτη της Ομάδας Εργασίας για την προσβολή των αμπελώνων από τον περονόσπορο το 2011
Η Ομάδα Εργασίας που συνεστήθη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από σχετική πρωτοβουλία της ΚΕΟΣΟΕ για τη διερεύνηση και προσδιορισμό των αιτίων της προσβολής από τον περονόσπορο των αμπελοκαλλιεργειών της χώρας κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011, παρέδωσε το πόρισμά της στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη. Υπενθυμίζουμε ότι την Επιτροπή αποτελούσαν ο κ. Μ. Σταυρακάκης (Καθηγητής Αμπελουργίας του Γ.Π.Α.), ο κ. Ε. Παπλωματάς (Αντιπρύτανης ΓΠΑ, Φυτοπαθολόγος), η κ. Αικ. Χρονοπούλου (Καθηγήτρια Αγρομετεωρολογίας ΓΠΑ) και ο κ. Δ. Βακαλουνάκης (ΕΘΙΑΓΕ, Φυτοπαθολόγος).
Το πόρισμα βασίστηκε κατ’ αρχάς στις επισημάνσεις του ΕΛΓΑ που πραγματοποιήθηκαν κατά την φάση έξαρσης της ασθένειας και σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ το πόρισμα αποδίδει σε παράγοντες που συνέβαλλαν στην εμφάνιση της επιδημίας και τις συνακόλουθες ζημιές οι οποίοι είναι:
1. Η πορεία των μετεωρολογικών μεταβλητών, που παρουσίασαν σχεδόν ακραίες τιμές σε ορισμένες τουλάχιστον αμπελουργικές περιοχές.
Ένα σημαντικό μέρος των ζημιών στους συμβατικούς αμπελώνες μπορεί να αποδοθεί στα καιρικά φαινόμενα που ανάλογα με τις λοιπές συνθήκες συχνά πλησιάζει ή και υπερβαίνει το 45-50%, ενώ στους βιολογικούς αμπελώνες αποδίδεται το σύνολο των ζημιών.
2. Η ανεπαρκής αντιμετώπιση των αρχικών γενεών του παρασίτου από μερίδα παραγωγών, η οποία στη συνέχεια λόγω και των ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών οδήγησε στην ανάπτυξη υψηλού δυναμικού μολύσματος μέσα στον αμπελώνα, καθιστώντας αδύνατο τον περαιτέρω έλεγχο της ασθένειας.
3. Η συνύπαρξη στην ίδια αμπελουργική περιοχή περιποιημένων και εγκαταλειμμένων ή ανεπαρκώς προστατευμένων από τον περονόσπορο αμπελώνων με πολύ υψηλό δυναμικό μολύσματος, που είχε σαν αποτέλεσμα τη συνεχή αερομεταφορά μολύσματος από τους εγκαταλειμμένους ή τους ανεπαρκώς προστατευμένους στους περιποιημένους αμπελώνες.
4. Η μη επαρκής παρακολούθηση από τους παραγωγούς των εκδιδόμενων από τα κατά τόπους Κέντρα Προστασίας Φυτών του ΥΑΑΤ δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων.
5. Η έλλειψη σχετικής εμπειρίας γεωπόνων και παραγωγών στην αντιμετώπιση του περονοσπόρου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, στις οποίες δεν ήταν συχνή η εμφάνιση της ασθένειας στο παρελθόν.
6. Η αναμενόμενη χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων (κυρίως για τα οινοστάφυλα), η οποία αποθάρρυνε τους παραγωγούς στην εφαρμογή των απαιτούμενων πολυδάπανων ψεκασμών.
7. Η υψηλή τιμή αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
8. Παράγοντες που σχετίζονται με τη «δομή-οργάνωση-αμπελοκομική τεχνική» αμπελώνων, ανάλογα με την αμπελουργική περιοχή
Με την εξέλιξη αυτή πραγματοποιείται το πρώτο βήμα για την κατάθεση σχετικού φακέλου, με σκοπό να υποβληθεί αίτημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Commission, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές από τα ΠΣΕΑ.
Η ΚΕΟΣΟΕ πρόσφατα συνάντησε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θ. Σαρρή για το θέμα των αποζημιώσεων και δεδομένου ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας οι καταστροφές δεν αποδίδονται σε θεομηνία, συζήτησε την προοπτική υπολογισμού μεσοσταθμικών αποζημιώσεων, οι οποίες όμως θα καταβληθούν μετά από διαδικασίες εξειδίκευσης των ζημιών ανά παραγωγό με μεθοδολογία που θα αποφασιστεί και με την συμμετοχή της ΚΕΟΣΟΕ. Θεωρείται πάντως βέβαιο, ότι βάσει των υπολογισμών θα αποτελέσει η διαχρονική μέση παραγωγή του αμπελοτεμαχίου σε σύγκριση με την συγκομιδή της σταφυλικής παραγωγικής του 2011, παραγωγής στην οποία θα ληφθεί υπ’ όψιν το ελάχιστο και το μέγιστο ποσοστό καταστροφής μιας περιοχής.