Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Απριλίου 2012

Πρόστιμο 71 εκατομμυρίων ευρώ από την Commission για οινοποίηση σταφυλιών τριπλής χρήσης

Η ιστορία επαναλαμβάνεται πλέον σαν αστείο. Δεν αρκούσε η οικονομική κρίση και οι δραματικές επιπτώσεις της στον Έλληνα φορολογούμενο, τώρα ο τελευταίος καλείται να επωμισθεί ακόμη ένα οικονομικό βάρος. Στην Commission ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιβολής προστίμου 71 εκατομμυρίων ευρώ, αφού οριστικά γνωμάτευσε ότι σταφύλια που προορίζονταν για σταφιδοποίηση, εισήλθαν στον τομέα οίνου παράνομα.

Οι έλεγχοι  αφορούσαν το 2007, όταν για μια ακόμη φορά μειώθηκε κατά 80% (!!!) το plafon παραγωγής σταφίδας, εξ’ αιτίας ανύπαρκτων μετεωρολογικών φαινομένων. Είναι γεγονός ότι για πολλοστή φορά με αιτιολογία την επέλευση αρνητικών καιρικών φαινομένων για την αποξήρανση της σταφίδας, το ελάχιστο plafon παραγωγής μειώνεται και η αιτιολογία αυτή απορρίπτεται από τους ελεγκτές της Commission, που μετά από έρευνα των μετεωρολογικών στοιχείων διαπιστώνουν ότι δεν συντρέχει κατ’ ουσία κανένας τέτοιος λόγος.

Σε συνδυασμό με το ότι από τους ελέγχους σε αμπελουργούς κατόχους αμπελοτεμαχίων που προορίζονται για παραγωγή ξηρής σταφίδας, διαπιστώθηκε εισκόμιση μέσω Δηλώσεων Συγκομιδής σταφυλιών (Σουλτανίνας και Κορινθιακής Σταφίδας) σε οινοποιεία, η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Commission ήταν καταπέλτης αφού αποδέχθηκε την εισήγηση των ελεγκτών ότι ο FEOGA υπέστη ζημία από 25% έως 100% των περιπτώσεων σε συγκεκριμένο νομό της χώρας, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις (Μαυροδάφνη) η ποικιλία Κορινθιακή, μπορεί να οινοποιείται.

Να τονισθεί ότι το 2007 δεν είχε ακόμη αποδεσμευθεί η παραγωγή ξηρής σταφίδας από την ενίσχυση, οπότε ο κάθε αμπελουργός θα έπρεπε να αποξηραίνει ολόκληρη την παραγωγή του χωρίς να έχει δικαίωμα να την διακινήσει ούτε για νωπή χρήση, υποχρέωση που δεν υπάρχει σήμερα.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον οινικό τομέα αφού ο σχετικός κανονισμός που τον διέπει απαγορεύει την είσοδο τέτοιων σταφυλιών και γιατί επιδοτούνται αλλά και γιατί δεν διαθέτουν δικαιώματα φύτευσης. Η διαδικασία επιβολής προστίμου (καταλογισμού), ολοκληρώθηκε στην συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής Οίνου στις 22 Μαρτίου 2012, στις Βρυξέλλες.

Αυτό που απομένει σήμερα είναι η κοινοποίηση του προστίμου στο Ελληνικό Δημόσιο και το ερώτημα που παραμένει επίκαιρο με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχει πληρώσει σωρευτικά ο Έλληνας φορολογούμενος την τελευταία δεκαετία για το ίδιο θέμα, είναι και η χρηματοδότηση πολιτικών που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν από το ΥΑΑΤ που επικαλείται οικονομική στενότητα, λόγω κρίσης από την αποφυγή τέτοιων προστίμων.

Δεν αρκεί δηλαδή ότι έχουν δημιουργηθεί αμπελοκαλλιέργειες δυο ταχυτήτων (οινοστάφυλα-Σταφίδες), πληρώνουμε πρόστιμα για να συντηρήσουμε τα «κακώς κείμενα» στο βωμό των εκλογικών ισορροπιών, θυσιάζοντας ένα προϊόν που έχει ταυτότητα και για το λόγο αυτό εξαγωγικό προσανατολισμό. Μόνο που η ταυτότητα μερικές φορές είναι «πλαστή», αφού το περασμένο φθινόπωρο το ΣΔΟΕ διαπίστωσε παραβάσεις, που νοθεύουν το ελληνικό κρασί.

Μετά αναλογιζόμαστε για το τι φταίει και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, στο εξαίρετο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της Ελλάδας δεν είναι επαρκής για την κατάκτηση των αγορών.
Προφανώς διαφέρει το «Αγιωργήτικο» κρασί από το κρασί με Κορινθιακή σταφίδα και το κρασί των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων από αυτό της Σουλτανίνας, χώρια τη ζημιά που υφίστανται οι αμπελουργοί που καλλιεργούν σταφύλια για κρασιά. 

Αθάνατη Ελλάδα.     

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 929 επισκέπτες συνδεδεμένους