Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Μαΐου 2012

Ανεξιχνίαστο τοπίο για την Ενιαία Ενίσχυση των αμπελιών και για τη διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης

Δυο ομάδες σκέψης έχουν συγκροτηθεί σε σχέση με το θέμα της διατήρησης των δικαιωμάτων φύτευσης των αμπελιών μετά το 2015 με αποτέλεσμα η Ομάδα Υψηλού επιπέδου που έχει συσταθεί για την ανάλυση των επιπτώσεων της Απελευθέρωσης να αποκτά μάλλον τυπικό χαρακτήρα, αφού το θέμα έχει άκρως πολιτικά χαρακτηριστικά.

Στην μια πλευρά υπέρ της απελευθέρωσης τάσσονται:
- Ο Επίτροπος D. Ciolos
- Οι λεγόμενες φιλελεύθερες χώρες με το Ηνωμένο Βασίλειο να ηγείται του σκληρού πυρήνα και ν’ ακολουθούν η Σουηδία, η Ολλανδία και η Δανία.
- Η GEEV (Οργάνωση Βιομηχάνων και εμπόρων Οίνου), οι οποίες και απειλούν ν’ ανοίξουν και πάλι το θέμα της ΚΟΑ Οίνου

Η άλλη πλευρά, είναι πολυπληθέστερη, αλλά έχει να επιδιώξει την ανατροπή της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών του 2008.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ η οποία συμμετέχει στα όργανα των Βρυξελλών το αντιτιθέμενο μπλοκ απαρτίζεται:
- Από την D.G. Agri (Γενική Δ/νση Γεωργίας, η οποία έχει αντίθετες επιδιώξεις από τον Επίτροπο)
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συμφωνεί στη διατήρηση των δικαιωμάτων
- Τα 15 Κράτη-Μέλη των οποίων οι υπουργοί έχουν στείλει επιστολή στον D. Ciolos υπέρ της Διατήρησης
- Οι συνεταιρισμοί της Ευρώπης μέσω της Copa-Cogeca
- Τα αναποφάσιστα Κράτη Μέλη τα οποία «κλείνουν το μάτι» υπέρ της διατήρησης, θέμα που ίσως αποβεί καθοριστικό για να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο υπουργών, αφού για να γίνει αυτό απαιτούνται ακόμη 45 ψήφοι.
Σ’ αυτό το brad de fer, συγκρούονται εν τέλει οι φιλελεύθερες αντιλήψεις με τις αντίστοιχες περισσότερου κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα θέσεις. Είπαμε το ζήτημα είναι πολιτικό και μόνο, αλλά συνδυάζεται αμέσως και με τα παρακάτω.
Στις 27/4/2012, ο εισηγητής για την Ενιαία Ενίσχυση Dorfman, κατέθεσε σχέδιο βάσει του οποίου:
- Παρατείνεται η απόφαση των Κρατών Μελών για την ένταξη των αμπελιών στην Ενιαία Ενίσχυση μέσω Εθνικού Φακέλου από 1/12/2012 σε 1/8/2013
- Όλες οι εκτάσεις να γίνουν επιλέξιμες στη Βασική Ενίσχυση μέσω ΚΑΠ 2020, άρα και τα οινάμπελα
- Σε περίπτωση που ένα Κράτος Μέλος αποφασίσει να δώσει Ενιαία Ενίσχυση στα αμπέλια, αυτή να μην προστεθεί στην Βασική Ενίσχυση, αλλά να διαμοιραστεί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα
Η Commission αντιτίθεται σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και οι παραγωγικές Οργανώσεις του οίνου αντιδρούν .
Ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός κλάδος είναι ενωμένος μόνο σε ένα σημείο, αυτό της διατήρησης του Εθνικού Φακέλου για το κρασί. Η Commission φαίνεται όμως να συνδέει το θέμα της διατήρησης του προϋπολογισμού μέσω του Εθνικού Φακέλου με την επιλεξιμότητα των γαιών, αλλά και με την τροποποίηση της Ενιαίας ΚΟΑ στην οποία εμπεριέχεται η ΚΟΑ Οίνου.
Τα πράγματα περιπλέκονται αφού ο εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τροποποίηση της Ενιαίας ΚΟΑ Dantan προτείνει την διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης μέχρι το 2030, την υιοθέτηση (επαναφορά) του μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης στον οίνο, αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς θα «πρασινίζουν» τα αμπέλια και γενικά οι μόνιμες καλλιέργειες.
Στο σημείο αυτό, αρχίζει να διαφαίνεται ένας κίνδυνος. Ο κίνδυνος ν’ ανοίξει ξανά όλος ο φάκελος κρασί, αφού ακούγονται φωνές για την παράταση του καθεστώτος οικονομικής ενίσχυσης του συμπυκνωμένου γλεύκους (Ιταλοί) αλλιώς όλοι θα εμπλουτίζουν με ζάχαρη, παρεμβάλλεται τότε από τους Ισπανούς το θέμα της alcool de bouche, όλοι συμφωνούν στα προγράμματα Προβολής και Προώθησης στο εσωτερικό, συνεπώς το θέμα ΚΟΑ Οίνου «κινδυνεύει» ν’ ανοίξει πάλι, κάνοντας επίκαιρη την πολιτική ασταθή ισορροπία που επέφερε ο ΚΑΝ(ΕΚ) 479/08.
Σαν να λέμε ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, αφού μεγάλες οινοπαραγωγές χώρες είναι δυσαρεστημένες με την σημερινή ισορροπία και δεν το κρύβουν.      

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 365 επισκέπτες συνδεδεμένους