Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Ioυλίου 2012

Οικολόγοι: Να ξεριζώσουμε τις παρανομίες, όχι τα αμπέλια μας!

Η απαίτηση του κράτους από αμπελουργούς είτε να εκριζώσουν αμπελώνες είτε να πληρώσουν πρόστιμο 1200 ευρώ ανά στρέμμα, έχει προκαλέσει αναβρασμό στις αμπελουργικές περιοχές της χώρας, αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, επισημαίνοντας πως η δικαιολογημένη οργή των αγροτών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από την εξωφρενική αυτή εικόνα κρύβονται οι χρόνιες παθογένειες του αμπελοοινικού τομέα στη χώρα μας με τις διαιωνιζόμενες, με ευθύνη της διοίκησης, άρρωστες καταστάσεις παράνομων φυτεύσεων, που όμως βολεύουν και πλευρές υπεράνω υποψίας, και η έλλειψη μιας συνεπώς εφαρμοζόμενης αμπελοοινικής πολιτικής.

Αναλυτικότερα:

  • Η μη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 1493 του 99 όσον αφορά την ανοχή (στραβά μάτια) επί χρόνια από το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης μη εγκεκριμένων φυτεύσεων, οδήγησε στην επιβολή προστίμου 65 εκ. ευρώ, που με διαπραγματεύσεις έγιναν 21.
  • Η συνέχιση της ανοχής δεν είναι δυνατή πλέον, οπότε παίρνονται ωμά και οδυνηρά μέτρα εκριζώσεων και προστίμων στους αγρότες
  • Από την άλλη πλευρά οι παράνομες φυτεύσεις παράγουν «μαύρα», μη δηλωμένα σταφύλια, πράγμα που συνεπάγεται φοροδιαφυγή, χαμηλή και μη ελεγχόμενη ποιότητα και αθέμιτη πίεση προς τα κάτω στις τιμές των νόμιμων σταφυλιών. Αυτό (η πίεση στις τιμές) μπορεί να βολεύει  ακόμη και «νόμιμες» πλευρές.

Καταλήγοντας οι Οικολόγοι Πράσινοι, αναφέρουν πως ξεκινώντας από την θεμελιώδη θέση ότι ο αμπελοοινικός τομέας οφείλει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί στην χώρα μας όχι μόνο για λόγους υπαρκτών συγκριτικών ποιοτικών πλεονεκτημάτων, αλλά και συμβολής στο ελληνικό τοπίο, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, θεωρούν αναγκαία:

  • Την καταγραφή με σύγχρονες μεθόδους των αμπελοοινικών εκτάσεων της Ελλάδας, την ολοκλήρωση αλλά και τη συνεπή συντήρηση του αμπελουργικού μητρώου.
  • Την καταγραφή των ισχυόντων δικαιωμάτων φυτεύσεων και την συνεχή και αδιάλειπτη φροντίδα, με αποτελεσματικά μέτρα, όχι μόνο για να μη χάνονται τέτοια δικαιώματα π.χ. λόγω θανάτου δικαιούχων αλλά και να μεταβιβάζονται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα σε νέους αγρότες, ιδιαίτερα νέους άνεργους, καθώς και άνω των 40, που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο.
  • Την παύση κάθε ανοχής σε παράνομες (μη δηλούμενες) φυτεύσεις με παράλληλη συστηματική προσπάθεια αξιοποίησης «κοιμωμένων» δικαιωμάτων για νομιμοποίηση, αντί εκρίζωσης, υπαρχόντων αμπελώνων. Σε κάθε περίπτωση, για λόγους που αφορούν και την διατήρηση του εδάφους, καμιά εκρίζωση δεν επιτρέπεται να γίνει σε μικρές εκμεταλλεύσεις και σε ερημωμένες πεζούλες και χέρσα χωράφια σε νησιωτικές και ορεινές μειονεκτικές περιοχές, που δεν προσφέρονται για άλλες καλλιέργειες.
  • Την σταθερή υλοποίηση μιας μακρόπνοης αμπελουργικής πολιτικής με πυλώνες την ποιότητα, την βιολογική παραγωγή, την προτεραιότητα στις ελληνικές ποικιλίες, την πλήρη νομιμότητα καλλιεργειών και προϊόντος, την προώθηση των κρασιών μας με όχημα την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό, το ελληνικό τοπίο.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1068 επισκέπτες συνδεδεμένους