Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

 

27 Σεπτεμβρίου 2012

Απονομή Βραβείων Καινοτομίας της Vinitech-Sifel 2012:
μια πρώτη γεύση των εξοπλισμών του μέλλοντος!

Με πρωτοβουλία της έκθεσης Vinitech-Sifel, τα Βραβεία Καινοτομίας επιβραβεύουν τα νέα προϊόντα, τις διαδικασίες ή τις τεχνικές που αποτελούν το μέλλον των εξοπλισμών στους τομείς αμπελουργίας-οινοποιίας,

δεντροκαλλιέργειας και καλλιέργειας οπωροκηπευτικών. Με 25 βραβεία - 1 Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, 2 Χρυσά Βραβεία, 3 Αργυρά Βραβεία, 4 Χάλκινα Βραβεία, 15 Εύφημες Μνείες  - το έτος 2012 πρέπει να ήταν πλούσιο σε καινοτομίες. Σεβασμός του περιβάλλοντος, ψηφιοποίηση των ελέγχων, σεβασμός της πρώτης ύλης… αποτελούν τις κυρίαρχες αναδυόμενες τάσεις των νικητών αυτών.

Η κριτική επιτροπή 40 εμπειρογνωμόνων έβγαλε το πόρισμα!
Η Επιστημονική και Τεχνική Επιτροπή των Βραβείων Καινοτομίας, που συνήλθε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο της Μπορντό, υπό την προεδρία του Jean-Luc Berger, εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, πρώην Εθνικού Τεχνικού Διευθυντή της IFV και του Pierre Gaillard, Διευθυντή της Ένωσης Φρούτων και Λαχανικών της Ακουϊτανίας, επέλεξε τους νικητές για το 2012. Ανάμεσα σε πάνω από 60 φακέλους που έλαβε και εξέτασε, η κριτική επιτροπή ξεχώρισε τις 25 καλύτερες καινοτομίες, στις τρεις κατηγορίες που εκπροσωπούν κάθε τομέα: «Καλλιεργητικές τεχνικές», «Αμπέλι και Οίνος» και «Φρούτα και Λαχανικά».


Καινοτομίες 2012 … τάσεις
Τα βραβεία που απονεμήθηκαν παρουσιάζουν σημαντικές καινοτομίες που λαμβάνουν υπόψη
- το περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων με κομποστοποίηση, προστασία των πιο υπεύθυνων καλλιεργειών …),
- την ασφάλεια και την άνεση των χρηστών,
- τη μείωση του χρόνου εργασιών και των τιμών κόστους,
- την καλλιέργεια ακριβείας – στον τομέα αμπελοκαλλιέργειας / φρούτων και λαχανικών (φορητός ηλεκτρικός καθαριστής κορμού, μηχάνημα μηχανικής αραίωσης μηλιών, νέο σύστημα υδρορροής για τη συγκομιδή φραουλών και ντοματών …),
- την ποιότητα των προϊόντων (συλλέκτες, ηλεκτρικός πωματισμός, αυτόματος κάδος οινοποίησης…),
- την ιχνηλασιμότητα,
- τη συσκευασία και το μάρκετινγκ … 
Είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που είναι καθοριστικά για τους τομείς φρούτων - λαχανικών και αμπελιού - οίνου. Έχει επίσης ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, 1 Χρυσό Βραβείο και 2 Εύφημες Μνείες που απονεμήθηκαν στην κατηγορία «Καλλιεργητικές Τεχνικές» αφορούν τους δύο αυτούς κλάδους, πράγμα το οποίο δείχνει το ενδιαφέρον και τη σημασία που δίνει η έκθεση VINTECH-SIFEL στους εν λόγω τομείς.


Οι νικητές ανά κατηγορία

Κατηγορία «Καλλιεργητικές Τεχνικές»:

● Μια νέα διάκριση στο πλαίσιο των Βραβείων Καινοτομίας, το «Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής», απονεμήθηκε στην εταιρεία VITIROVER για το οικολογικό μικρο-ρομπότ της. Το ρομπότ αυτό επιτρέπει τον έλεγχο της κάλυψης με πράσινο ενός αγροτεμαχίου χωρίς κατανάλωση ενέργειας. Είναι εξοπλισμένο με GPS και ηλιακούς συλλέκτες που εξασφαλίζουν την αυτονομία του. Πρόκειται για το πρώτο ρομπότ που μας απαλλάσσει από την εκτέλεση επαναληπτικών και βαρετών εργασιών και συμβάλλει στη μείωση των εισροών. Μπορεί να χρησιμοποιείται σε φυτείες οπωροφόρων δέντρων και αμπελώνες.

● Χρυσό Βραβείο: απονεμήθηκε στην εταιρεία SOUSLIKOFF για τη διαδικασία επεξεργασίας της Vignalex («Όλα σε ένα»). Η πρωτοτυπία της έγκειται στη συγκέντρωση όλων των ενεργειών που συνδέονται με την κομποστοποίηση (αποθήκευση, αναστροφή, ανάμειξη...) σε μια πλατφόρμα από σκυρόδεμα, καλυμμένη, που λειτουργεί σύμφωνα με αυτοματοποιημένη διαδικασία. Η ποιότητα του κομπόστ που λαμβάνεται είναι ανώτερη από την αντίστοιχη ποιότητα του κομπόστ που λαμβάνεται σε μια παραδοσιακή εξωτερική πλατφόρμα. Αναπτύχθηκε για την αμπελοκαλλιέργεια αλλά θα μπορεί να εφαρμοστεί στον τομέα φρούτων και λαχανικών ή και σε άλλους τομείς.

Κατηγορία «Αμπέλι και Οίνος»:

● Χρυσό Βραβείο: απονεμήθηκε στην εταιρεία INFACO για τον φορητό-ηλεκτρονικό μηχανικό καθαριστή κορμού της. Αυτός ο εξοπλισμός επιτρέπει την εκτέλεση καθαρισμού ακριβείας του αμπελιού, με όφελος παραγωγικότητας 30 έως 50% σε σχέση με τη χειρονακτική εργασία, χωρίς τη χρήση χημικών προϊόντων.
● 2 Αργυρά Βραβεία: η εταιρεία IFV έλαβε βραβείο για το υγειονομικό και μετρολογικό εργαλείο προειδοποίησης - το Wave – το οποίο είναι προσβάσιμο από την αμπελουργική κοινότητα η οποία παρέχει και τα στοιχεία.  Το δεύτερο Αργυρό Βραβείο απονεμήθηκε στην VIVELYS, για το ηλεκτρονικό σύστημα πωματισμού της, το πρώτο δίκτυο ασύρματων συλλεκτών για την εξασφάλιση της ξεχωριστής παρακολούθησης των βαρελιών.
● 3 Χάλκινα Βραβεία: απονεμήθηκαν στην εταιρεία OCTA για το ελπιδοφόρο σύστημα ιχνηλασιμότητας του τρύγου που εκτελείται με το χέρι και τοποθετείται σε καλάθια, στην εταιρεία PELLENC για το δυναμικό θλιπτήριό της Extractiv’ νέας γενιάς, και στην PERA για το σύστημά της Enoxy+, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο της εισαγωγής αντιοξειδωτικών διαλυμάτων κατά τη διάρκεια της εξαγωγής του χυμού.

Αυτή η κατηγορία περιελάμβανε πολλές καινοτομίες, ενώ απονεμήθηκαν και 12 εύφημες μνείες.

Κατηγορία «Φρούτα και Λαχανικά»:

● Αργυρό Βραβείο: απονεμήθηκε στην εταιρεία CTIFL για τον νέο της εξοπλισμό Eclairfel, ιδανικό για την αραίωση των ογκωδών καρποφόρων φρακτών.
● Χάλκινο Βραβείο: απονεμήθηκε στην εταιρεία BARRE για το νέο της σύστημα υδρορροής που βοηθά τον χειρισμό ή τη συγκομιδή φραουλών, ντοματών κ.λπ., με σύστημα υδροπονίας που επιτρέπει μεγαλύτερη αποδοτικότητα και μείωση της κοπιαστικής εργασίας.


Βραβείο «Oenovation» : ανταμείβει τη δημιουργικότητα των νέων επιχειρηματιών!
Υπό τη διοργάνωση της Technopole Bordeaux Montesquieu και σε συνεργασία με την έκθεση Vinitech-Sifel, η κριτική επιτροπή της 9ης Απονομής των Βραβείων Oenovation επέλεξε στις 3 Σεπτεμβρίου τους νικητές μεταξύ 15 έργων που έλαβε. Αυτός ο μοναδικός στη Γαλλία διαγωνισμός ενθαρρύνει την καινοτομία των νέων δημιουργών επιχειρήσεων που εφευρίσκουν και ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στον αμπελοοινικό τομέα. Αυτή τη χρονιά, ξεχώρισαν δύο νικητές εξ ημισείας:
- η εταιρεία WIKEEPS, για το σύστημα διατήρησης και σερβιρίσματος του οίνου στο ποτήρι, χρησιμοποιώντας κάψουλες οινολογικού αερίου. Χάρη στη λειτουργία του και την ποιότητα των αερίων που περιέχονται στις θήκες, ο οίνος μπορεί να σερβίρεται και να διατηρείται μέχρι 20 ημέρες.
- η εταιρεία METIDIA, για το «Vinoga», ένα διαδικτυακό παιχνίδι που συνδέει την οινοκαλλιέργεια με στρατηγικές επιλογές και την εκμετάλλευση ενός αμπελώνα. Επιτρέπει στους παίκτες να παράγουν εικονικά τον οίνο τους μέσω παιχνιδιού.  Μετά την εκμετάλλευση του αμπελώνα τους, έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν τον οίνο τους.
- Ένα βραβείο αγαπημένου προϊόντος: στην WINE TOUR BOOKING, τον πρώτο ιστότοπο διαδικτυακών κρατήσεων για επισκέψεις σε αμπελώνες. Ο ιστότοπος προτείνει στους χρήστες μια απλή και αποτελεσματική υπηρεσία για να αναζητήσουν και να πραγματοποιήσουν κράτηση μέσω Διαδικτύου για μια επίσκεψη-δοκιμή οίνου και μάλιστα χωρίς έξοδα κράτησης.
Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.cc-montesquieu.fr.


Η έκθεση Vinitech-Sifel 2012, η παγκόσμια έκθεση εξοπλισμών και καινοτομιών για τους επαγγελματίες στον χώρο της αμπελουργίας-οινοποιίας, δεντροκαλλιέργειας και καλλιέργειας οπωροκηπευτικών, θα ανοίξει τις πόρτες της από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μπορντό.  www.vinitech-sifel.com

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήσετε μαζί μας :

PROMOSALONS HELLAS Ε.Π.Ε.
Βασιλική Συλβί ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τηλ. 210.32.38.690 – 790    -    Fax : 210.32.46.764
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.   -  www.promosalons.gr

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 646 επισκέπτες συνδεδεμένους