Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

Chardonnay

Γαλλικής προέλευσης (Macon Βουργουνδίας), παλαιά –κατά τους Viala και Vermorel είναι γνωστή από τον 14ο αιώνα–, εκλεκτή λευκή ποικιλία, από τις πλέον διαδεδομένες λευκές ποικιλίες στον κόσμο (1.130.000 στρ.), με κέντρα καλλιέργειας τη Γαλλία (350.000 στρ.), τις ΗΠΑ (400.000 στρ.), την Αυστραλία (168.000 στρ.), την Ιταλία (118.000 στρ.), τη Χιλή (67.000 στρ.), τη Μολδαβία (54.000 στρ.), την Αργεντινή (33.000 στρ.).
Εξαιτίας της ομοιότητας ορισμένων αμπελογραφικών χαρακτήρων της θεωρούνταν, μέχρι πρόσφατα, εσφαλμένα, ως λευκή παραλλαγή των ποικιλιών Pinot noir και Melon. Τελευταία διατυπώθηκε η άποψη (Bowers κ.ά. 1999) ότι μάλλον πρόκειται για προϊόν φυσικής διασταύρωσης των ποικιλιών Pinot noir Í Gouais blanc. Οι Riaz κ.ά. (2002) μελετώντας μεγάλο αριθμό κλώνων των ποικιλιών Pinot noir και Chardonnay θεωρούν ότι η διασταύρωση αυτή θα πρέπει να έγινε πολύ νωρίς, μετά την εμφάνιση της ποικιλίας Pinot noir.
Η ποικιλία είναι γνωστή και ως Pinot Chardonnay, Pinot blanc Chardonnay, Melon blanc, Melon d’Arbois, Aubaine, Petit Sainte-Marie, Morillon blanc, Rousseau, Weisser Clevner και με άλλες ονομασίες.
Στην Ελλάδα (7.000 στρ. περίπου) η καλλιέργεια της ποικιλίας συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Θράκης, για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κεφαλληνίας, Λασιθίου, Λάρισας και Φθιώτιδας, και επιτρέπεται στο αμπελουργικό διαμέρισμα της Δωδεκανήσου και στη Σύρο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα