Η Σάμος επί αιώνες αποτελεί σημείο αναφοράς για την οινική της οντότητα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ορεινό νησί του Ανατολικού Αιγαίου και ταυτόχρονα πιθανόν το ισχυρότερο ελληνικό τοπωνύμιο παγκοσμίως με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Το οικολογικό περιβάλλον του νησιού, οι καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνικές οινοποίησης, συντελούν στην παραγωγή γλυκών κυρίως οίνων, που είναι αναγνωρισμένοι, από απαιτητικούς καταναλωτές, όπως είναι οι Γάλλοι. Βασική ποικιλία το λευκό Μοσχάτο (μικρόρωγο) που καλλιεργείται, σε υψόμετρο μέχρι και 800 μέτρα. Η οινοποίηση της ποικιλίας παράγει γλυκά κρασιά από φρέσκα σταφύλια και παλαιωμένα γλυκά κρασιά από μερικώς αποξηραμένα σταφύλια. Οι ξηροί οίνοι που παράγονται από την ίδια ποικιλία, ολοκληρώνουν το δυναμικό πλούτο του νησιού. Εξίσου σημαντική και με παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια η Λήμνος, χαρακτηρίζεται από την χαμηλή τοπογραφική κατατομή της. Μοναδικά προσαρμοσμένη στα ηφαιστιογενή και φτωχά σε ασβεστολιθικά πετρώματα, εδάφη της Λήμνου, η βασική ποικιλία του νησιού το Μοσχάτο Αλεξανδρείας δρέπει διεθνή βραβεία, για τους γλυκείς και ξηρούς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, οίνους που παράγονται απ’ αυτή. Ελκυστικά λαμπερόχρωμα κρασιά παράγονται και από την «αρχαία Λημνία άμπελο», δηλαδή την ερυθρή ποικιλία Λημνιό ή Καλαμπάκι, όπως την ονομάζουν, οι ντόπιοι. Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Bορείου Aιγαίου, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή. |
|||
Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου |
|||
Συνιστώμενες:
|
Eπιτρεπόμενες:
|
||
|
HomeBόρειο AιγαίοΠOIKIΛIEΣ ΔIAMEPIΣMATOΣ