Μοσχάτο Αλεξανδρείας |
|
Από τις παλαιότερες ποικιλίες αμπέλου με κέντρο προέλευσης την Αφρική – Αλεξάνδρεια ή ακρωτήριο Zibibbo. Τριπλής χρήσης ποικιλία, καλλιεργείται στην Ισπανία (200.000 στρ.) για την παραγωγή σταφίδων (Μάλαγα), επιτραπέζιων σταφυλών και οίνων, στη Γαλλία (40.000 στρ.) για την παραγωγή γλυκών οίνων με την προσθήκη γλεύκους της ποικιλίας Muscat de Frontignan, στην Ιταλία (135.000 στρ.) για την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλών και οίνων, στην Καλιφόρνια (50.000 στρ.), τη Νότια Αμερική (στην Αργεντινή 135.000 στρ.), την Πορτογαλία, την Τυνησία, το Ισραήλ, την Αυστραλία κ.α. Είναι γνωστή ως Muscat roumain, Panse musquée, Muscat d’Alexandrie (Γαλλία), Moscatel romano, Moscatel de Malaga, Gordo blanco (Ισπανία), Zibbibo, Zibbibo bianco (Ιταλία), White hanepoot (Νότια Αφρική), Muscat gordo blanco, Lexia (Αυστραλία). Στην Ελλάδα (7.500 στρ. περίπου) αναφέρεται με τα συνώνυμα Αλεξανδρινό και Αγγλικό και η καλλιέργειά της συνιστάται για το νομό Λέσβου –η Λήμνος αποτελεί το κύριο κέντρο καλλιέργειας– και επιτρέπεται στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Χαλκιδικής. |
|
HomeΜοσχάτο Αλεξανδρείας Β