Στην περιοχή της Ραψάνης, ανάμεσα στον Κίσσαβο και τον Όλυμπο, καλλιεργούνται οι ονομαστές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο που δίνουν ένα ερυθρό κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, με βαθύ πορφυρό χρώμα. Στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου στην Αγχίαλο παράγεται ο ευχάριστος λευκός ξηρός Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης οίνος, από τις ποικιλίες Ροδίτη και Σαββατιανό. Η ιδιαιτερότητα των οίνων της περιοχής οφείλεται στη χαμηλή θέση των αμπελώνων, απέναντι στη θάλασσα, θέση που συμβάλλει στη μοναδικότητα έκφρασης των χαρακτήρων των δυο ποικιλιών. Στην ενδοχώρα της Θεσσαλίας η περιοχή της Καρδίτσας καλύπτεται με αμπέλια που βρίσκονται διάσπαρτα στα πεδινά μέρη γύρω από την πόλη και τα ορεινά χωριά των Αγράφων και της Πίνδου. Το μαύρο ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ φημισμένος οίνος Π.Ο.Π. από το ομώνυμο χωριό, αλλά και τα χωριά Μοσχάτο, Μορφοβούνι και Μητρόπολη, δίνουν μοναδικό χαρακτήρα στην οινοπαραγωγή της περιοχής. Στην περιοχή του Τυρνάβου, σημαντική αμπελουργική ζώνη, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου, Μπατίκι, Σαββατιανό και Ροδίτης. Τα αμμοπηλώδη εδάφη της περιοχής προσδίδουν ιδιαίτερους χαρακτήρες κυρίως στους οίνους που παράγονται με βάση την ποικιλία του Μοσχάτου Αμβούργου, ποικιλία που παράγει αρωματικά στοιχεία λουλουδιών. Σημαντική δραστηριότητα των αμπελουργών της περιοχής του Τυρνάβου, αυτή της παραγωγής αποστάγματος, αμπελοοινικής προέλευσης, με το ισχυρό τοπωνύμιο που έχει αποκτήσει στην αγορά, το Τσίπουρο Τυρνάβου. Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή. |
|||
Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου |
|||
Συνιστώμενες:
|
Eπιτρεπόμενες:
|
||
|
HomeΘεσσαλίαΠOIKIΛIEΣ ΔIAMEPIΣMATOΣ