Cinsaut |
|
Ποικιλία γαλλικής, μάλλον, προέλευσης, διπλής χρήσης –για οινοποιία και επιτραπέζια κατανάλωση–, με μεγάλη εξάπλωση στις μεσογειακές χώρες. Καλλιεργείται στη μεσημβρινή Γαλλία (500.000 στρ.), την Αλγερία (600.000 στρ.), τη Νότια Αφρική (150.000 στρ., με την ονομασία Hermitage), την Ιταλία (30.000 στρ. με την ονομασία Ottavianello), τις ΗΠΑ (Καλιφόρνια, 3.000 στρ. με την ονομασία Black Malvoisie) και σε μικρότερες εκτάσεις στις υπόλοιπες αμπελουργικές χώρες. Είναι γνωστή ως Σενζώ, Γαλλικό, Oillade, Cinq-saou, Boudales, Plant d’Arles και με άλλες ονομασίες. Στην Ελλάδα η εισαγωγή της έγινε μετά την εισβολή της φυλλοξήρας (1898). Σήμερα καταλαμβάνει έκταση 5.000 στρ. περίπου. Συνιστάται για το νομό Μεσσηνίας και επιτρέπεται στα αμπελουργικά διαμερίσματα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Δωδεκανήσου. |
|
HomeCinsaut N