Κοτσιφάλι |
|
Η πιο σπουδαία, γηγενής, ερυθρά ποικιλία οινοποιίας της Κρήτης, καλλιεργείται εδώ και πολλούς αιώνες –αναφέρεται σε κείµενα του 14ου αιώνα–, συµµετείχε δε στην παραγωγή του Κρητικού Μαλβαζία. Περιγράφεται από τους Viala και Vermorel (1909) ως Kotsifali και Kotsiphali. Η καλλιέργεια της ποικιλίας Κοτσιφάλι συνιστάται για το αµπελουργικό διαµέρισµα της Κρήτης, όπου καταλαµβάνει έκταση 15.000 στρ. περίπου, και επιτρέπεται στο αµπελουργικό διαµέρισµα των Κυκλάδων και στην Ικαρία. |
|