Εκτύπωση
PDF

Gewürztraminer

Πολύ παλαιά ποικιλία, μάλλον ιταλικής προέλευσης (περιοχή Alto Adige του Termeno), που διαδόθηκε στη Γαλλία (Αλσατία) κατά πάσα πιθανότητα μέσω της Γερμανίας (Παλατινάτο). Οι πρώτες αναφορές για την καλλιέργειά της προέρχονται από τον 10ο αιώνα, η διάδοσή της όμως στις αμπελουργικές περιοχές της Ευρώπης άρχισε τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για πολυκλωνική ποικιλία και μεταξύ των κλώνων περιλαμβάνεται η ποικιλία Savarine (Galet 1985). Πρόσφατες έρευνες (Imazio κ.ά. 2002) επιβεβαίωσαν την πολυκλωνική σύνθεση της ποικιλίας και έδειξαν ότι υπάρχει υψηλός βαθμός γενετικής ομοιότητας μεταξύ των κλώνων της ποικιλίας Traminer (συνώνυμο Klevener de Heiligenstein). Αν και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, φαίνεται ότι η ποικιλία Gewürztraminer αποτελεί κλώνο ή ομάδα κλώνων της Traminer και θεωρείται η αρωματική έκφρασή της, αφού η ποικιλία Traminer στερείται αρώματος.
Ποικιλία τυπική της Αλσατίας και των παραρήνιων περιοχών, η πλέον διαδεδομένη μετά την ποικιλία Riesling, καλλιεργείται σε μικρές σχετικά εκτάσεις στις περισσότερες αμπελουργικές χώρες, όπως στη Γαλλία (25.000 στρ.), τη Μολδαβία (43.000 στρ.), τη Γερμανία (8.000 στρ.), την Καλιφόρνια (10.000 στρ.), την Αυστραλία (6.000 στρ.).
Στην Ελλάδα έχει εισαχθεί πρόσφατα και η καλλιέργειά της συνιστάται για τους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Φλώρινας.
Απαντάται με διάφορα συνώνυμα, που φαίνεται να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους κλώνους με λιγότερο ή περισσότερο ανεπτυγμένο τον αρωματικό χαρακτήρα, ως Savagnin rose aromatique, Gentil rose aromatique (Αλσατία), Traminer musqué, Red Traminer (Καλιφόρνια), Traminer aromatico (Ιταλία) και με άλλες ονομασίες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα