Εκτύπωση
PDF

Μονεμβασιά

Η ποικιλία Μονεμβασιά (συνώνυμα: Μονεμβάσιος στη Λακωνία, Μονοβασιά στην Εύβοια και στις Κυκλάδες) έχει συνδέσει την ονομασία της με την παρασκευή του περίφημου οίνου Μαλβάζια που κυριαρχούσε στο ευρωπαϊκό οινεμπόριο από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα. Μνημονεύεται ως Monovassia από τους Viala και Vermorel (1909) και η πρώτη αμπελογραφική περιγραφή έγινε από τον Κριμπά (1944).
Όπως και οι περισσότερες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου εμφανίζει γενετική ποικιλομορφία. Στην Πάρο, που αποτελεί το κύριο καλλιεργητικό κέντρο (2.800 στρ. περίπου), έχουν επισημανθεί πρέμνα με αραιόρραγες και μικρόρραγες σταφυλές, μικρής παραγωγικότητας, με έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Συνιστάται η καλλιέργειά της για το αμπελουργικό διαμέρισμα των Κυκλάδων και για τους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Εύβοιας και Μαγνησίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα