Ρομπόλα |
|
Παλαιά λευκή ποικιλία οινοποιίας, γνωστή από τον 12ο αιώνα. Κατά μια εκδοχή πρόκειται για γηγενή ποικιλία των νησιών του Ιονίου (κυρίως Κεφαλλονιά), που μεταφέρθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία (με το συνώνυμο Rebula) και την Ιταλία (στο Φρίουλι ως Ribolla giala), ακολουθώντας την πορεία του Μαλβαζία οίνου. Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι η καλλιέργεια της ποικιλίας ήταν διαδεδομένη –σύμφωνα και με επίσημη απογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας το 1520– πριν από την κατάληψη των νησιών από τους Ενετούς το 1550, οι οποίοι θεωρούσαν τον οίνο της Ρομπόλας ως τον «Μαλβαζία της Βενετίας». Ονομάζεται Ρομπόλα άσπρη ή Ρομπόλα κέρινη (Κεφαλλονιά) για να διακρίνεται από τις δύο χρωματικές παραλλαγές, την Κοκκινορομπόλα και τη Ρομπόλα μαύρη ή Μαυρορομπόλα (Κριμπάς 1943α) που μνημονεύονται ως Rebolla από τον Rovasenda (1877), Rombolla από τον Guillon (1895), Rombola noir και Rombola noir de Corfou από τον Pulliat (1888), Ribolla nera από τον Molon (1906) και Ribolla gialla από τους Viala και Vermorel (1909). Αμπελογραφικά έχει περιγραφεί από τους Marescalchi και Dalmasso (1937), Poggi (1939) και τους Cosmo και Polsinelli (1960). Η καλλιέργειά της, που καταλαμβάνει έκταση 3.000 στρ. περίπου, συνιστάται για τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Κεφαλληνίας και Κορινθίας. |
|
HomeΡομπόλα Β